Nyckelaktiviteter som spelar roll❗

Ledarskapets roll vid förÀndringar, som införandet av olika digitala lösningar faktiskt innebÀr, Àr i mÄngt och mycket en komplex och multidimensionell uppgift.

Det finns konkreta göromÄl och nyckelaktiviteter du som ledande chef har att hantera nÀr verksamheten ska digitaliseras. DÀr det framför allt handlar om tre centrala delar: Kommunikation, mobilisering och utvÀrdering.

Vad innebÀr dessa delar?

 

📍 Kommunikation Ă€r de aktiviteter ledande chefer gör för att beskriva visionen och övertyga medarbetare om den digitala lösningens förtrĂ€fflighet

📍 Mobilisering Ă€r de aktiviteter som ledande chefer gör för att förbereda medarbetare pĂ„ det nya arbetssĂ€ttet som en digital lösning innebĂ€r, sĂ„ att medarbetarna accepterar förĂ€ndringen.

📍 UtvĂ€rdering Ă€r de mĂ€tningar som görs för att bedöma och sĂ€kerstĂ€lla effekten av insatser som utförts vid införandet av en ny digital lösning.

De beskrivna nyckelaktiviteterna Àr baserade pÄ Lewins vÀl anvÀnda trefas-modell frÄn 1947 (!) för förÀndring, som innehÄller faserna unfreezing, moving och refreezing.

I fasen unfreezing luckras nuvarande arbetssÀtt och rÄdande uppfattning upp.

I moving-fasen sker sjÀlva förÀndringen av arbetssÀttet

I refreezing, som Àr slutfasen, ska det nya arbetssÀttet accepteras fullt ut och permanentas.

Vad Ă€r dina tankar kring Lewins modell – kan den hjĂ€lpa till att strukturera upp arbetet för dig som chef?

#ledarskap #vÀrderingar #beteende